Pentru 4 persoane – o conopida – o lingura unt – 2 linguri faina – un galbenus – 125 ml smantana – 2 linguri parmezan – un praf nucsoara – 2 linguri pesmet – 2 linguri unt rece – o ceapa – sare – piper alb Mod de preparare Se preincalzeste cuptorul la 200 grade. Se curata conopida, se desparte in rozete, se lasa 15 minute in apa cu sare, apoi se spala. Se acopera cu apa si se fierbe putin. O ceapa adaugata in oala absoarbe mirosul puternic al conopidei. Se unge cu unt si se presara cu pesmet o forma termorezistenta. Conopida fiarta se scoate din apa si se lasa sa se scurga. Se pastreaza, fierbinte, 125 ml din apa in care a fiert conopida, pentru pregatirea sosului. Se incinge untul, se adauga faina si se caleste putin. Se adauga apa fierbinte pastrata de la fierberea conopidei si se fierbe pana la primul clocot. Se lasa sa se raceasca sosul. Se bate galbenusul cu smantana si se amesteca in sos. Se adauga parmezanul ras. Sosul pentru gratin se condimenteaza cu nucsoara, piper si sare, pentru a fi picant. Se pune conopida in forma si deasupra se toarna sosul, se presara cu pesmet si fulgi de unt rece. Se gratineaza in cuptorul incins la 200 de grade, timp de 20 de minute, pana cand prinde o culoare maro-aurie. File de peste marinat cu bere Pentru 4 persoane – 800 g file de peste – 300 ml bere neagra – 2 linguri faina – sare – piper – ulei pentru prajit Mod de preparare Se condimenteaza fileurile cu sare si piper, se introduc in bere si se lasa la marinat circa trei ore. Se scurg bine, apoi se dau prin faina si se prajesc in baie de ulei, incins la 180 grade. Se servesc imediat.